sâmbătă, 20 iulie 2013

Crème brûlée



Cu dedicatie pentru doamna blogului Despre nimicuri si alte fantezii


Scurt istoric
Crème brûlée a aparut pentru prima data sub acest titlu in cartea de bucate Cuisinier royal et bourgeois, semnata Francois Massialot,  in jurul anului 1730. 
In editia a doua a cartii,  aparuta la 1731, autorul a schimbat numele in creme anglaise, caci se pare ca s-a descoperit ca reteta era cunoscuta ca foarte veche printre locuitorii zonei Aberdeenshire din Anglia. 
Oricum crema de zahar ars a ramas cunoscuta pana azi mai mult sub numele de crème brûlée. 

Reţeta mea
Ingrediente:       1 l lapte, care se fierbe

                             8 ouă

                             400 g zahăr

                             vanilie (zahăr vanilat 2-4 pliculete)



Mod de preparare:

Într-un vas suficient de mare să încapă toate ingredientele, se bat ouăle întregi cu 200 g zahăr şi cu vanilia. Eu le bat cu telul sau cu mixerul atat timp cât fierbe laptele.

După ce laptele a fiert se adaugă cîte puţin peste amestecul precedent amestecand continuu.

În cratiţa în care se va pune la cuptor crema, se arde restul de 200 g zahăr pana la caramelizare, astfel încât sa se ardă tot zahărul, după care se întinde pe toată cratiţa înclusiv pe părţile verticale (învârtind cratita ca sa se scurga caramelul). Nu lasati mult caramelul pe foc, poate capata un gust amar.
Dupa ce caramelul s-a intarit pe vas, se toarnă amestecul cu laptele şi se pune la cuptor la un foc potrivit spre mic, până când crema se desface de pe marginile cratiţei (1/2-3/4h). 
Crema se lasa sa se raceasca in cuptor, iar după racire se portioneaza si se aseaza pe farfurii late si putin adanci (caci vor lasa sirop), iar apoi se da la rece. 

Sfaturi utile
- daca doriti sa va iasa mai groasa alegeti un vas  inalt si mai ingust;
- pentru un plus de rafinament adaugati coniac;
- pentru o culoare mai inchisa folositi zahar brun.
 
asta e crema mea

Poftă bună !


15 comentarii:

  1. Arata foarte bine! Aceeasi reteta o fac si eu cand ne este pofta de ceva bun! O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dimineaţă bună şi dulce! :)
    Duminică frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata delicios!:)
    Te -ai rasfatat un pic!
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un pic dupa o saptamina de munca!
      Multumesc Geanina!

      Ștergere
  4. Minunata ! Te invit la un schimb de experienta, Melly ! :)
    http://zinnaida.ro/2012/02/crema-de-zahar-ars-retete/

    RăspundețiȘtergere
  5. Un desert minunat, o sa-mi inchipui ca iau trei portii, daca nu te superi, chiar acum inainte de pranz! dupa care o sa ma bat pe burta ca tot omul satisfacut...Multumiesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Crema de zahar ars este o minunatie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place! Multumesc Cristi! :)

      Ștergere
  7. Chiar dacă dedicația e pentru altcineva, aș vrea, cu acordul tău, să o folosească și sora mea...
    Te pup, dragă Melly! Weekend liniștit!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata delicos...trebuie incercata

    RăspundețiȘtergere