Cu dedicatie pentru doamna blogului Despre nimicuri si alte fantezii
Scurt istoric
Crème brûlée a aparut pentru prima data sub acest titlu in cartea de bucate Cuisinier royal et bourgeois, semnata Francois Massialot, in jurul anului 1730.
In editia a doua a cartii, aparuta la 1731, autorul a schimbat numele in creme anglaise, caci se pare ca s-a descoperit ca reteta era cunoscuta ca foarte veche printre locuitorii zonei Aberdeenshire din Anglia.
Oricum crema de zahar ars a ramas cunoscuta pana azi mai mult sub numele de crème brûlée.
Reţeta mea
Ingrediente: 1 l lapte, care se fierbe
8 ouă
400 g
zahăr
vanilie
(zahăr vanilat 2-4 pliculete)
Mod de preparare:
Într-un
vas suficient de mare să încapă toate ingredientele, se bat ouăle întregi cu 200
g zahăr şi cu vanilia. Eu le bat cu telul sau cu mixerul atat timp cât fierbe laptele.
După ce laptele a fiert se adaugă cîte puţin peste amestecul precedent amestecand continuu.
În
cratiţa în care se va pune la cuptor crema, se arde restul de 200 g zahăr pana
la caramelizare, astfel încât sa se ardă tot zahărul, după care se întinde pe
toată cratiţa înclusiv pe părţile verticale (învârtind cratita ca sa se scurga caramelul). Nu lasati mult caramelul pe foc, poate capata un gust amar.
Dupa ce caramelul s-a intarit pe vas, se toarnă amestecul
cu laptele şi se pune la cuptor la un foc potrivit
spre mic, până când crema se desface de pe marginile cratiţei (1/2-3/4h).
Crema se lasa sa se raceasca in cuptor, iar după racire se portioneaza si se aseaza pe farfurii late si putin adanci (caci vor lasa sirop), iar apoi se da la rece.
Sfaturi utile
- daca doriti sa va iasa mai groasa alegeti un vas inalt si mai ingust;
- pentru un plus de rafinament adaugati coniac;
- pentru o culoare mai inchisa folositi zahar brun.
Poftă bună !
Arata foarte bine! Aceeasi reteta o fac si eu cand ne este pofta de ceva bun! O seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereMultumesc Andreea!
ȘtergereDimineaţă bună şi dulce! :)
RăspundețiȘtergereDuminică frumoasă!
Multumesc la fel draga mea!
ȘtergereArata delicios!:)
RăspundețiȘtergereTe -ai rasfatat un pic!
Duminica placuta!
Un pic dupa o saptamina de munca!
ȘtergereMultumesc Geanina!
Minunata ! Te invit la un schimb de experienta, Melly ! :)
RăspundețiȘtergerehttp://zinnaida.ro/2012/02/crema-de-zahar-ars-retete/
Multumesc Zina! :)
ȘtergereUn desert minunat, o sa-mi inchipui ca iau trei portii, daca nu te superi, chiar acum inainte de pranz! dupa care o sa ma bat pe burta ca tot omul satisfacut...Multumiesc!
RăspundețiȘtergereCu placere! :)
ȘtergereCrema de zahar ars este o minunatie! :)
RăspundețiȘtergereSi mie imi place! Multumesc Cristi! :)
ȘtergereChiar dacă dedicația e pentru altcineva, aș vrea, cu acordul tău, să o folosească și sora mea...
RăspundețiȘtergereTe pup, dragă Melly! Weekend liniștit!
Cu multa placere Maria! :)
ȘtergereArata delicos...trebuie incercata
RăspundețiȘtergere