duminică, 8 iulie 2012

Hipotiroidia si plantele recomandate

Articol dedicat Vulpitei Calatoare
Tiroida este o glanda deosebit de importanta,  iar rolul ei in organism este crucial.
Fiind vorba de hipotiroidism vorbim despre producerea de hormoni tiroidieni in cantitati mici, o disfunctie ce afecteaza cum nici nu ne imaginam starea de bine a intregului nostru organism si deci a vietii noastre.
Astfel ne trezim dimineata obositi, cu o stare de letargie generalizata, scaderea capacitatii de memorare si atentie, usoara depresie, batai ale inimii lente, par uscat, unghii subtiri (friabile), s.a.
 Cauza subtila a tulburarilor tiroidiene o reprezinta nemanifestarea unor porniri launtrice si mai ales reprimarea tendintei de a da glas acestor porniri, de a spune, de a exterioriza. Sunt oameni care nu-si exprima emotiile, durerile, suferintele, mania, teama, supararea si nici nu vorbesc despre ele, le ascund celorlalti incercand sa afiseze o aparenta convenabila, echilibrata.
In mod normal ar trebui sa planga, sa strige, sa spuna ce au de spus, fara retineri. Faptul de a reprima astfel de porniri firesti de altfel, da nastere in timp acestor manifestari tiroidiene.
Manifestarea libera a pornirilor interioare este una din modalitatile fundamentale  de eliberare (chatarsis) a fiintei umane de aceste emotii intense.
Daca omul nu se degajeaza de aceste trairi ele se acumuleaza in plan emotional, se condenseaza, generand manifestari in plan urmator - planul energetic, functional (senzatia de jena, nod in gat, dificultate la inghitire). Daca reprimarea emotiilor si acumularea acestora continua se produce un nou proces, ajungandu-se in final la momentul cand apar leziuni organice. (chisturi, noduli, gusa).
Tratament fitoterapic
Cele mai recomandate in tratarea acestor manifestari sunt: salvia, sanzienele si ienuparul.
SALVIE -  se folosesc frunzele preparate in infuzii care:
- tempereaza emotiile excesive de orice tip;
- sublimeaza trairile inferioare, ele pot fi controlate in mod constient si emanate intr-o forma purificata, eliberandu-ne de acumulari dizarmonioase; 
Emotiile neexprimate, inabusite, precum risul, plansul, oftatul, sau suspinele pot sa ne afecteze corpul fizic mai ales in zona gitului, spatiul in care expresia verbala prinde contur. 
                                                                                                       
SANZIENE - albe sau galbene, se folosesc florile preparate in infuzii - se spune ca sanzienele albe sunt mai puternice
 Actiune:
- aduc linistea (actiune sedativa si antispastica),
- au putere introspectiva: capacitate de a sintetiza si decide;
- indeamna la exprimare creatoare;
In gustul plantei se imbina amarul, dulcele si astringentul. In orice suferinta (gustul amar) se ascunde un sambure unei bucurii (nuanta dulceaga), stropul de invatatura care poate fi folosit in sens creator. 
Gustul astringent - nu trebuie sa ne lasam rasfirati de tristete si dezamagire ci sa ne constragem launtric, regasindu-ne in noi insine.
Sanzienele elimina din faptura namolul nostalgiilor (sunt diuretice si depurative), aduc flexibilitate si deschid noi orizonturi in locul rigiditatii de alta data (sunt si antireumatice). 

IENUPARUL - se folosesc fructele mestecate ca atare si inghitite
Actiune:
- aduce o dinamizare inlaturand starile de apatie, depresive, de lamentare si sentimentalism, care ne impiedica transformarea interioara, dandu-ne astfel curaj si dorinta de actiune;
- actiunile sale sunt mult mai intense daca se administreaza sub forma de ulei volatil. 

Alte tratamente indicate: comprese locale cu argila

Vulpita draga am incercat sa sintetizez pe cit posibil ce-am gasit mai interesant! Sper din suflet sa-ti fie de folos!

Tuturor celor ce cititi acest articol care aveti voi, sau rudele, sau prieteni aceasta boala, va rog din suflet sa nu o neglijati!
Sanatate tuturor!


Bibliografie: - Plante de leac pentru tamaduirea sufletului
Autori: dr. Dorin Dragos, Bioch.Mirela Mihaela Bratu, Dr. Adrian Cicortas
Carte aparuta la Editura Tritonic anul 2005

14 comentarii:

  1. foarte interesant Melly...da' e o boala cu care ma lupt de 15 ani...nu personal , dar as fi preferat eu decat copilul...sper ca i-am dat de cap si sa nu mai fie probleme !acum sunt analizele foarte bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o mare bucurie sa auzi ca s-a vindecat cineva o boala!
      Cand esti parinte suferi mai mult decit copilul!
      Ma bucur mult pentru tine!

      Ștergere
  2. Foarte interesant articolul, Melly draga. Si eu sunt adepta tratamentului naturist. Stii cumva daca este indicat sa faci o cura de cateva zile, cu astfel de infuzii, preventiv, neavand aceste probleme cu glanda, momentan?
    O seara minunata iti doresc, Melly draga! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru tratament preventiv, mai ales in timpul saptamanii cand suntem mai stresati, iti recomand cu caldura salvia (planta care saveaza viata cum era numita in antichitate). Una - doua cesti pe zi te vor revigora si insenina la chip si la suflet.
      Un vechi proverb chinez spune:
      "Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie".
      Eu o folosesc mai des la trecerea inspre primavara si toamna pentru ca e un bun detoxifiant. Protejeaza impotriva infectiilor si e un excelent tonic psihic.
      Ti-o recomand cu caldura!
      Sper sa-ti fie de folos!

      Ștergere
    2. Eu iti multumesc din suflet, Melly draga, pentru aceste informatii atat de utile. Am sa incerc si eu sa fac cate o cura, cel putin de zece zile cu salvie si inspre toamna sa reiau cura.
      O noapte linistita iti doresc iar in noua saptamana care acusica bate la usa sa ai parte de impliniri si multe bucurii! :)

      Ștergere
    3. Multumesc la fel Stefania! Noapte buna!

      Ștergere
  3. Nu stiu cum sa-ti multumesc, ai facut un gest atat de frumos pentru mine, m-ai impresionat foarte mult!
    Sunt foarte interesante informatiile din articol, plantele medicinale chiar trebuie luate in serios si cred ca, prin gestul tau minunat ai reusit sa ma determini sa incep sa le folosesc mai cu seriozitate. Chiar zilele astea o sa caut salvie si sanziene.
    Mii de multumiri si multa sanatate pentru tine, draga Melly! :-) :-) :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare bucurie draga mea!
      Sper din suflet sa-ti fie de folos!

      Ștergere
  4. Interesant, multumesc! Din nefericire cunosc multe cazuri de hipotiroidie si din ce-am citit aici, se pare ca tot stilul de viata modern ne face probleme; suntem obilgati sa ne controlam tot timpul pornirile pentru a ne conforma standardelor de zi cu zi de la serviciu si se pare ca facem acelasi lucru si acasa, nedorind sa-i "incarcam" pe cei dragi cu problemele noastre. O saptamana frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant. Eu sunt adeptul ceaiurilor şi nu e zi să nu beau măcar o cană de ceai din plante. O să adaug şi salvia la celelalte, pe care le folosesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faci bine ca e folosita pentru tratarea multor afectiuni!
      Multumesc Alex!

      Ștergere