duminică, 13 octombrie 2013

Rothenburg - orasel de poveste

Rothenburg, ‘Fortareata rosie de langa Tauber’ in traducere, a devenit vestit datorita cladirilor sale medievale foarte bine pastrate,   cu o istorie rasarind undeva de prin 1070, 
 
cand contele de Comburg-Rothenburg a construit un castel, iar ceva mai tarziu, in vecinatatea acestuia, a fost fondat orasul ce s-a dezvoltat treptat in jurul primei sale biserici ridicate, St. Jakob.
 Comunitatea rothenburgheza s-a descurcat atat de bine incat in 1274 cetatii i s-a acordat privilegiul numirii de oras imperial independent de catre regele Rudolf de Habsburg. Au fost si perioade foarte grele care au epuizat si pustiit orasul, aproape desfiintand-l: razboiul de 30 de ani, ce a dus la sapa de lemn comunitati intregi, urmat apoi de ciuma din 1634, ce a ucis mai multi oameni decat toate luptele la un loc.
 Din acel moment populatia ramasa a ales sa se restranga si sa isi conserve valorile capatate pana atunci. 
Incepand din 1803 orasul a devenit parte din Bavaria, iar in anii 1880 a inceput sa fie promovat ca oras turistic de catre artisti ai timpului (Carl Spitzweg de pilda), motiv pentru care au fost create legi noi pentru adaptarea orasului la noul sau statut de oras turistic. Da, ati citit bine: 1880!!
Micul orasel turistic si ... nazist
Colindand printr-o asa bijuterie de orasel, e destul de greu sa te gandesti la el ca la unul dintre cele mai inflacarate orase sustinatoare ale ideologiei naziste, de altfel mult indragit de inaltii comandanti SS, care l-au numit chiar ‘cel mai german dintre toate orasele germane’. Daca nazismul avea un fief, atunci Rothenburgul era inima lui, `liber` de evrei inca din 1939!

In martie 1945 Rothenburgul a fost bombardat si puternic distrus – 306 case, 9 turnuri medievale si peste 600 de metri din zidul de aparare. Cu toate astea, nemtii nu s-au dat batuti. Dupa incheierea razboiului, orasul si-a inceput lucrarile de reparatii din donatii trimise din intreaga lume – ghiciti voi cine au putut fi donatorii de prin Argentina si alte locuri `calde`…
Rothenburg azi, obiective turistice si ce poti face si vedea in oras
Masurile de reducere a traficului in micul orasel au avut ca menire conservarea cladirilor ramase ori refacute, cresterea sigurantei si relaxarea traficului pentru turistii veniti aici. Asa da politica de bunvenit turistilor! Desi puteti intra cu masina in cetate, ambitie care va costa de va usuca, e mai bine sa o parcati (gratuit) la gara. De acolo veti face maximum 10 minute pe jos. Si aveti de vazut atatea!
germania_161
Cum ajungeti la zid, noi v-am sfatui sa va urcati pe el – e gratuit si puteti da roata orasului medieval pentru a va orienta mai usor apoi. Privelistea de sus este magnifica! 
Poti vedea, de aici, Spitalul bastion, Biserica fortificata St. Wolfgand de la poarta Klingentor, Primaria orasului si Turnul cu ceas, Manastirea si biserica franciscana – asta inainte de a cobori si a lua la pas intreaga cetate.
Turnul Portii de Est – cu arhitectura gotica dobandita in perioada anilor 1250 si completata cu cea renascentista din anii 1570, are un aer medieval deosebit. Turnul acestei parti de oras poate fi vizitat zilnic, este inalt de 61 de metri si contra taxei de 2 euro ai acces la o camera cu vedere panoramica asupra intregului oras. Mai mult, aici exista si materiale cu informatii privind trecutul orasului si istorii relevante ale timpurilor sale.
Tot in zona se mai afla si Muzeul Criminalitatii care expune cu lux de amanunte pedepsele si torturile la care erau supusi cei care se faceau vinovati de nerespectarea legilor locale. Oricare ar fi fost ele. Pentru iubitorii genului :), gasiti mai multe aici .
De asemenea, tot aici pot fi vazute si cartea legilor, texte legale medievale precum si mentionari de procese si desfasurarea lor. 
Muzeul papusilor si jucariilor – Teddyland
Aici  puteti arunca o privire chiar in magazin.
Craft House (Handwerkerhaus) – unde poate fi urmarita viata de fiecare zi a unei familii de mestesugari intr-o casa de 11 camere din Rothenburg.
Nu uitati sa va faceti poze turistice in fata pitorestii case din Plonlein, care e parca rupta din povesti. 
 
  sursa
De fapt, rupt din povesti e intregul orasel, un orasel de turta dulce.
Atentie, vizitarea chiar si in fuga a Rothenburgului iti va lua dublu decat ai fi crezut! Rezervati-va o zi intreaga, sau chiar doua, daca vreti sa va lasati fermecati de atmosfera celei mai germane cetati medievale locuite din Europa!

Saptamana viitoare vom merge in Cehia, la Praga.

Nota:
Multumiri celor de la Explorio - blog de calatorii si turism, care impartasesc cu farmec impresii de calatorii, link-uri si sfaturi utile.
  Sursei i s-au adus imbunatatiri fotografice. 

8 comentarii:

  1. Frumoasă călătorie ne-ai propus, dragă Melly. Un burg german cu atâtea clădiri vechi, bine conservate și pline de istorie. Pentru că am locuit câțiva ani la Sibiu, am rămas pasionat de orașele cu arhitectură germană. Au ceva aparte, de poveste.

    O duminică frumoasă, dragă Melly! :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Un fermecator orasel medieval. Frumoasa prezentare, multumesc, Melly !

    RăspundețiȘtergere
  3. Singura umbra in oraselul asta e cea national-socialista, in rest e perfect :) Nu aici se tine unul din cele mai frumoase targuri de Craciun ? Imi amintesc ca am vazut candva un documentar despre podoabele de brad ...

    RăspundețiȘtergere
  4. L-am vizitat in 2009 (am sris pe blog despre obiectivele turistice pe care le-am vazut acolo). Nu pot sa-ti spun ce amintiri frumoase mi-ai starnit, multumesc!
    Toate cele bune, draga Melly!

    RăspundețiȘtergere