duminică, 11 august 2013

Balada lavandei (3)


Dupa un teritoriu bogat, în care stejarul, viile şi lavanda populează anarhic peisajul, se ajunge la Valaurie Clansayes, la Montsegur-sur-Lauzon şi la Richerenches.
La Clansayes, reţine atenţia imensul turn pătrat al Templierilor, surmontat de o statuie a Fecioarei ce se ridică deasupra satului. Plecând din localitate, se deschide o minunată panoramă indigo. Unii dintre cultivatorii de lavandă oferă găzduire turiştilor, mai ales în Farigoule. Papetăriile din Montsegur sunt o curiozitate industrială, o întreprindere familială. A fost prima fabrică franceză de hârtie de mătase şi muselină colorată şi există din 1840. Acum oferă hârtie fină, colorată în galben, roşu, verde, albastru..., folosită de mărci celebre ca „Timberland”, „Longchamp”, „Vuitton” sau „Dior”, dar şi de florari sau de alte mărci de parfumerie şi cosmetice. În apropiere de „Enclava Papilor”, pe teritoriul comunei Montsegur-sur-Lauzon, se află întreprinderea „Raoul Dufez”, distilerie de uleiuri esenţiale din 1947, cu instalaţii moderne.
„Durance” este marca de renume a unei game de cosmetice, de parfumuri şi pentru fabrica de la Grignan (Drôme), creată în 1986, în jurul florilor de lavandă şi esenţelor.
Valréas, locul serbărilor şi întâlnirilor estivale
                                                      Case în culoarea Roussillon-ului


Pe drumul care duce la Vaucluse, în regiunea Provence-Alpes-Côte-d’Azur, începe enclava Papilor. Peisajul rămâne acelaşi, colorat de galbenul grâului, de verdele viilor şi de lilaul lavandei. Burgul Richerenches primeşte călătorul cu farmecul discret al vechilor case cu balcoane din fier forjat. În afara zidurilor acestei vechi cetăţi a Templierilor, locul este animat, la umbra platanilor, de terasa unei cafenele sau de magazinele negustorilor.
Dar aici regină este trufa. De cincizeci de ani, în fiecare a treia duminică a lunii ianuarie, îi este consacrată o procesiune, condusă de „Confreria Cavalerilor Diamantului Negru”.
Deviza oarecum ermetică a localităţii Valréas este „Statul fiind salvat, Dumnezeu să ia cheile”. Oraşul este fermecător. La sfârşitul secolului al XIX-lea, fortificaţiile lui au fost dărâmate, iar piatra vândută pentru a plăti electrificarea. Culorile-fetiş oscilează între roşul şi auriul emblematice pentru Provence şi albul şi albastrul purtate de Micul Sfânt Ioan, copilul-rege din Valréas, protectorul cetăţii şi prilejul unei ceremonii semi-păgâne, semi-religioase, care pune în scenă peste 400 de personaje costumate: o sărbătoare ce se desfăşoară la 23 iunie, încă din 1504, adică de peste cinci secole.
Între vin, trufe şi lavandă, Valréas este un „pământ al aromelor şi al istoriei”, dar şi unul al serbărilor şi întâlnirilor estivale.
În afara celei deja menţionate, între concerte, târguri, festivaluri, lavanda nu este uitată nici ea. Îi este dedicat, în primul weekend al lunii august, un defileu de care. Dar, pe lângă parfumul lavandei, în oraş se răspândea şi mirosul cartonului, al cernelii, al cleiului. Timp de peste un secol, papetăria, patiseria, parfumeria, farmacia au ocupat un loc important. Cele mai importante mărci îşi comandau aici ambalajele, meştrii lăudându-se cu inventarea cutiei cu curent de aer, concepută special pentru transportarea viermilor de mătase. În anii ’70-’80, „Chanel”, „Dior”, „Lancome”, „L’Oreal” comandau aici ambalajele lor.
                                                     Bombonerie din Provence


În apropiere de Valréas se află „Drumul Estimatorilor”. Pe acest traseu circular se ţineau odinioară marile târguri, ce adunau mii de persoane, printre care oameni de artă. Ceva mai departe, către Grignan, se află „Pepinierele Faravel”, consacrate culturii şi reproducerii diferitelor varietăţi de lavandă, vaste spaţii în care, între sere şi culturile în aer liber, domneşte „floarea albastră”.
Itinerarul Drumurilor Lavandei părăseşte Valréas şi apoi Vaucluse, reintrând în departamentul Drôme.
Pe măsură ce drumul urcă, viile devin atotstăpânitoare. Fiecare parcelă, fiecare colină cât vezi cu ochii este acoperită de aceste vii care, din 2004, au devenit, pentru vinul lor roşu, primul „cru” din „Côtes du Rhône” până în Drôme: Vinsobre.
Doar coborând către Ezgues, în apropiere de Nyons, poate fi regăsită lavanda, întinzându-se uneori între livezile de măslini.
Nyons şi commedia dell’arte
                                      La Sault, mirosul lavandei îmbrăţişează pământul


Nyons este numit şi „Mica Nisă” din Drôme pentru numărul mare de zile însorite. Un paradox terestru, după spusele lui Jean Gionot, romancierul din Provence. Protejat de mistral de colinele din jur, are propriul său vânt, „pontias”, care bate numai de la ora 23 la ora 11 a doua zi. Patrie a măslinului. De pe vechiul său pod construit peste cheile Ezgues, o capodoperă de arhitectuă romanică, cu arcul lui unic de 43 de metri lungime şi peste 18 metri înălţime, se ajunge în oraşul vechi cu mii de miresme, apoi în Piaţa Rezistenţei. Făcând o plimbare de-a lungul Digului, pe malul drept al râului Eygues, se poate observa distileria „Bleu Provence”, unde se pot procura numeroase uleiuri esenţiale. Într-un spaţiu descoperit, special amenajat, copiii se pot iniţia în lumea plantelor aromatice, în istoria şi legendele lavandei. Pot chiar asista la distilarea diferitelor esenţe de plante.
De origine italiană, Bernard Sereno a deschis în tinereţea sa la Nyons o cafenea-teatru şi a creat împreună cu soţia sa un restaurant în stilul commediei dell’arte, în care sunt servite produse bio. O bucătărie la patru mâini. Brânză de capră cu cremă de măsline, montată în stilul millefeuille, iepure la cuptor, scoici Saint Jacques, foie gras servit cu sos de melci. Produsele sunt de sezon, iar meniul evoluează în fiecare lună după produsele locale. Delicioase şi sorbeturile cu fructe proaspete, cât şi tartele cu fructe de sezon: căpşuni, cireşe, zneură...
Nyons, cu cei 8.000 de locuitori, cultivă „l’art de vivre”. Duminica există un renumit târg de ceramică în culori provensale.
De aici, Drumurile lavandei se continuă fie către est şi Baronnies la Buech, fie către sud şi ţinutul Luberon.
(articol primit pe mail)

5 comentarii: