duminică, 6 octombrie 2013

Florenţa - floarea Italiei

Cu origini romane si etrusce, Florenta s-a dezvoltat cel mai mult in perioada renanscentista a secolelor XIV – XV, si mai ales pe timpul lui Lorenzo Il Magnifico si Cosimo I (familia Medici) care i-au adus la curte pe Brunelleschi, Boticelli, Masaccio, Donatello, Michelangelo si Leonardo da Vinci.
Aflata in provincia Toscana, regiune vestita pentru podgoriile si vinurile sale, Florenta a trait zbuciumul oraselor toscane ce au purtat dese lupte intre ele, astfel ca zidurile care o inconjoara, odinioara de protectie, au devenit acum bariere pentru masini, facand din centrul vechi o zona pietonala. Din fericire.
Asadar, ce poti face in Florenta cand ai o deplasare fulger in zona, fara mult timp la dispozitie? In primul rand, propune-ti doar cateva obiective turistice, 1-2 piete de vizitat si apoi o terasa la care sa te opresti pentru a-i simti pulsul toscan.
 Avantajul Florentei, ca in alte multe orase italiene, este faptul ca majoritatea cladirilor istorice sunt indesate unele in altele, astfel ca nu esti nevoit sa traversezi kilometri pentru a le vedea, fiind practic niste conglomerate de case, muzee, biserici.
Poti face o plimbare prin centrul vechi pentru a-i intelege arhitectura, apoi o vizita la faimosul Dom, un tur de galerii si nu uitati sa luati in vizor si o oprire in Mercato San Lorenzo.
Obiective si atractii turistice: Domul din Florenta, simbol al Renasterii florentine, a fost construit intre anii 1296-1462.
Ideea construirii unui astfel de edificiu i-a apartinut prin sec. XIII unui respectat notar al timpului, Ser Mino de Cantoribus care, in generozitatea sa, s-a oferit chiar sa sprijine financiar lucrarea. Fondurile donate urmau sa fie obtinute insa de la populatia cetatii sub forma de taxe. Ce déjà-vu… :P
Ambitiosul proiect poarta astazi amprentele catorva mari arhitecti si sculptori precum Arnolfo di Cambio (1294), Giotto (1334), Andrea Pisano (1337), Franceso Talenti (1349), Nanni di Banco, Brunelleschi (1402).
Elementele ulterioare, inclusiv decoratiunile exterioare in marmura, izbutesc sa creeze chiar o armonie in stilul arhitectural al catedralei.
Domul reuseste intr-adevar sa impresioneze atat prin dimensiunile sale, devenind al treilea ca marime in lume dupa catedrala Sf. Petru din Roma si Sf. Paul din Londra, dar si prin elementele sale decorative si sculpurile deosebite care pot fi gasite aici.
Galeria Uffizi este cel mai cunoscut muzeu florentin aflat intr-un superb palat din sec. XVI ce gazduieste cea mai mare colectie de arta renanscentista cu nu mai putin de 1600 de lucrari, unele apartinand celebri lor pictori ai epocii precum Michelangelo, Leonardo da Vinci si Sandro Botticelli.
Elegantul palat Uffizi a fost construit intre anii 1560-1580 sub ducele Cosimo I de Medici si proiectat initial pentru activitatile administrative ale familiei de Medici. Cladirea este gandita in forma de potcoava, iar piata creata astfel – Piazza degli Uffizi, a prilejuit reprezentatii stradale oferite de artisti, cantareti, pictori dornici de afirmare.


Galeria Academiei (Galleria dell’Accademia) este vestita mai ales datorita celebrei statui a lui David lucrata de Michelangelo, ea cuprinzand insa multe opere de arta, picturi religioase si instrumente muzicale.
In 1563 deja cunoscutul duce Cosimo I de Medici a fondat prima academie de arta din Europa, Michelangelo fiind printre primii profesori ce au predat aici arta. Mai tarziu a aparut si Galleria, situata chiar in apropierea academiei, cu scopul de a fi oferite studentilor exemple de opere de arta drept material didactic.
Palatul Pitti, aflat in Cartierul Oltrarno, isi datoreaza existenta unui bogat bancher florentin, Luca Pitti, care in 1458 a decis sa-si construiasca un palat ce sa rivalizeze cu cel al familiei Medici. Lucrarile au durat pana in 1465. 
 
Mai tarziu, ironia vietii face ca, din motive de finante, mostenitorii sa vanda palatul singurei familii dispuse sa plateasca pretul unui palat, anume sotiei ducelui Cosimo I de Medici, incantata de micul refugiu ‚la tara’, aflat la o oarecare-mica distanta de centrul Florentei, ce e drept, mai populat.
La scurt timp dupa achizitie, dar si pe parcurs, familia de Medici reamenajeaza si extinde palatul. Pe parcursul secolelor palatul intra in posesia Casei de Savoia, a Burbonilor si a lui Napoleon. Publicul datoreaza accesul sau in palat ultimul proprietar al acestuia, Vittorio Emmanuele al III-lea.
In prezent aici sunt adapostite Muzeul Portelanului
si Muzeul de Argintarie. 
 
 Tot aici se mai gasesc Galeria Palatina – cu o frumoasa colectie de picturi renanscentiste si baroce, Galeria Costumelor din epoca famiilor de Medici si de Loraine,
Muzeul de Trasuri regale si multe altele.
sursa 
Santa Croce, cea mai mare biserica franciscana din lume, decorata cu fresce realizate de Giotto, este cunoscuta mai ales pentru faptul ca aici sunt ingropati 270 dintre cele mai de seama figuri ale orasului, printre care Galileo, Michelangelo si Machiavelli.

Constructia sa a inceput in 1294, iar astazi mai gasim langa biserica si un complex manastiresc format din 2 manastiri, o capela – Capela Pazzi, si o sala de mese astazi transformata in muzeu unde sunt gazduite exponate provenite din biserica si manastiri.
Mai pot fi vazute gradinile Villa di Castello,  una dintre resedintele vechi ale familiei Medici cu exponate din antichitate si renastere, si elemente simbolice reprezentante de fantani si statui.

Saptamana viitoare ne intoarcem in pitoreasca Bavarie sa ne bucuram de frumusetile tihnitului orasel Rothenburg .

Nota:
Multumiri celor de la Explorio - blog de calatorii si turism, care impartasesc cu farmec impresii de calatorii, link-uri si sfaturi utile.
Sursei i s-au adus imbunatatiri fotografice. 

6 comentarii:

  1. Minunată postare, dragă Melly! Îţi mulţumesc pentru toate aceste informaţii deosebite. Ce oraş minunat Florenţa. Sper din suflet că voi ajunge cândva să vizitez toate aceste minunăţii. Un oraş plin de comorile Renaşterii, o cetate marcată de suflete luminate şi de artişti celebri şi nemuritori. O adevărată "floare" a Italiei şi a lumii.

    Îţi doresc o duminică însorită şi liniştită! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Alex, si ma bucur ca articolul se bucura de aprecierea ta!
      O duminica luminoasa si calda sa ai si tu!

      Ștergere
    2. O postare grozava, care imi va fi de folos, unul dintre obiectivele noastre turistice viitoare fiind Florenta. Articolul tau m-a facut sa doresc si mai mult sa vizitam acest oras al artelor.
      Multumesc, Melly !

      Ștergere
    3. Sa te ajute Dumnezeu sa iti realizezi acest vis, draga Zina!
      Duminica placuta!

      Ștergere
  2. Cei ce n-au fost isi doresc sa ajunga acolo, cei ce au cunoscut Florenta, viseaza sa se reintoarca :) Nu stiam de colectiile de la palatul Pitti, neaparat trebuie sa le vad, imi place mult portelanul vechi ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie! Multumesc Dani si scuze pentru raspunsul intarziat!

      Ștergere