sâmbătă, 28 mai 2011

Sfaturi de la 1890 pentru criza actuala

Daca vrei sa supravietuiesti curentei crize financiare, care pune presiune pe bugetul familiei, nu strica sa te intorci in trecut, atunci cand stramosii nostri erau maestri in supravietuirea cu o suma modica de bani.

Britanicii de la Times sustin chiar ca un loc foarte bun pentru a descoperi sfaturi financiare sanatoase il gasim in epocile victoriana si edwardiana.

Potrivit Times, in urma cu mai bine de 100 de ani, o armata de experti, gospodine-minune, economisti si finantisti au emis sfaturi cu privire la cea mai buna cale de a economisi. Sfaturile lor sunt mai actuale ca oricand.

Una dintre cele mai rationale carti scrise pe aceasta tema este cea a lui Samuel Smiles, intitulata original "Economisirea". Aparuta in 1879, ofera sfaturi de bun simt care par ca sfideaza deceniile:
- Cheltuieste mai putin decat castigi
- Plateste cu bani ficsi si nu imprumuta
- Nu anticipa castiguri nesigure cheltuindu-le inainte sa le obtii
- Tine o socoteala a tuturor veniturilor

Principiul economisirii lui Smiles era ca "nu e nevoie de curaj, nici intelect sueprior, nici de vreo virtute superumana. E nevoie doar de bun simt si de puterea de a rezista placerilor egoiste".

Smiles deplangea, la 1879, dorinta de imbogatire a oamenilor.

"N-a mai fost pana acum asa o dorinta arzatoare de imbogatire. Oamenii nu mai sunt satisfacuti de castigurile prin munca cinstita, ci doresc sa ajunga brusc bogati - prin specula, jocuri de noroc, furtisaguri sau inselaciune".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu