sâmbătă, 14 septembrie 2013

Crucea de la Tartaria


În spațiul protodac, crucea a fost atestată în perioda paleoliticului, răspândită în epipaleolitic și neolitic. O găsim inscripționată pe tăblița circulară descoperită la Tărtăria. 
crucea cu raze de la Argedava

Până la ora actuală, la Tărtăria apare cea mai veche reprezentare a acestui simbol, crucea 

cu raze. Interpretările care s-au dat simbolurilor de pe plăcuțele de la Tărtăria sunt multiple, mulți sugerând că nu pot fi puse în corelare cu simbolurile sumeriene, care aveau să apară o mie de ani mai târziu. Conform scrierii sumeriene, pe plăcuțele ritualice de la Tărtăria apar zeul Su (pronunție Saue), reprezentat de simbolul „H” – scărița – și zeul Anu, reprezentat de „crucea cu raze”. Este pentru prima dată în istorie când apar ambele simboluri religioase. Și, poate nu întâmplător, Tărtăria se află la poalele Munților ȘuReAnu.
Trei ipostaze ale divinității solare primordiale stau regăsite în cultul de la Tărtăria: religia egipteană și în religia mesopotamiană.
Pe icoanele de sticlă, meșterii populari îi înfățișează pe Sfinții Constantin și Elena între Sfântă Cruce cu raze.
Pe crucile din secolul trecut, din cimitirul din Argedava, crucea cu raze simboliza Învierea. La creștinii ortodocși, crucea cu raze în centrul ei este semnul Învierii, e crucea dătătoare de viață.

În Acatistul Sfintei Cruci, la Icosul 2, împărăteasa Elena i-a adus acest minunat și încărcat de semnificații cânt de slavă. Ne amintește de vechimea și importanța religioasă a simbolurilor „H” și crucea cu raze, „odor veselitor al Cuvântului”:
”Bucură-te, semnul adevăratei bucurii
Bucură-te, izbăvirea vechiului blestem
Bucură-te, comoară, pentru zavistie în pământ ascunsă
Bucură-te, cea ce Te-ai arătat cu stele închipuită
Bucură-te, Cinstită Cruce cu împătrite raze în chipul focului
Bucură-te, scară pe înălțime rezemată, mai înainte arătată („H”).
Sursa articol aici 
Sa aveti o zi binecuvantata!


În spațiul protodac, crucea a fost atestată în perioda paleoliticului, răspândită în epipaleolitic și neolitic. O găsim inscripționată pe tăblița circulară descoperită la Tărtăria. Până la ora actuală, la Tărtăria apare cea mai veche reprezentare a acestui simbol, crucea cu raze. Interpretările care s-au dat simbolurilor de pe plăcuțele de la Tărtăria sunt multiple, mulți sugerând că nu pot fi puse în corelare cu simbolurile sumeriene, care aveau să apară o mie de ani mai târziu. Conform scrierii sumeriene, pe plăcuțele ritualice de la Tărtăria apar zeul Su (pronunție Saue), reprezentat de simbolul „H” – scărița – și zeul Anu, reprezentat de „crucea cu raze”. Este pentru prima dată în istorie când apar ambele simboluri religioase. Și, poate nu întâmplător, Tărtăria se află la poalele Munților ȘuReAnu.
Trei ipostaze ale divinității solare primordiale stau regăsite în cultul de la Tărtăria: religia egipteană și în religia mesopotamiană.
Pe icoanele de sticlă, meșterii populari îi înfățișează pe Sfinții Constantin și Elena între Sfântă Cruce cu raze.
Pe crucile din secolul trecut, din cimitirul din Argedava, crucea cu raze simboliza Învierea. La creștinii ortodocși, crucea cu raze în centrul ei este semnul Învierii, e crucea dătătoare de viață.
- See more at: http://mesagerulneamt.ro/sfanta-cruce-semnul-sacru-al-dacilor/#sthash.59F8YKAl.dpuf

8 comentarii:

  1. Nu sunt "expert" dar ceva imi suna incorect!
    "Crucea de la Tartaria" sau simbolul crucii, scrijelit pe ceramica gasita la Tartaria?
    Daca se gasea o cruce din piatra sau lut altele ar fi fost datele discutiilor!
    Si asa preiei date "folclorice" si nu atestate stiintific!
    Ieri am fost pe santierul arheologic de la Tartaria asa ca nu vorbesc in vant... Bineinteles ca am poze! Uite acum postez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu sunt experta, dar am citit articolul si mi-a placut (am precizat sursa).
      Interesanta pentru mine ramane aparitia semnului sfintei cruci pe tablitele de la Tartaria si legatura care o face pasajul din acatistul Sf. Cruci. Atat!
      Fotografia a fost adaugata doar pentru a oferi cititorului imaginea unei cruci cu raze, la care se face referire in text
      Mie nu-mi plac polemicile de nici un fel si de aceea prefer sa nu continui.
      Va doresc o zi linistita!

      Ștergere
  2. Interesant articol. Desigur, istoricii si specialistii vor avea multe de spus. Iar pentru faptul ca acest simbol, devenit mai tarziu emblema crestinilor, apare in descoperirile arheologice stravechi, nu inseamna ca era chiar "simbolul dacilor". Poate ca era unul dintre mai multe simboluri. Foarte interesant este ca stra-stramosiii foloseau acest simbol si inca avand raze! Desigur, semnificatia noastra crestina a venit mult mai tarziu, dupa Jertfa Mantuitorului. Si cu toate acestea, inca mai sunt crestini care resping Crucea! Pentru ca nu-i inteleg semnificatia hristologica. Treaba lor.
    Te-ai gandit la Cruce, de Ziua Crucii! Foarte frumos.

    O zi cat mai buna, draga Melly!

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand sunt in strainatate, sarbatorile parca nici nu exista. Acum, ca am citit postarea ta, m-am gandit ca, azi cineva imi zicea la telefon ca-i sarbatoare. Si uite ca am si aflat ca-i Ziua Crucii. Se tine si post parca. Frumoasa legatura, intre postarea si sarbatoarea de azi.
    Sa ai un weekend frumus, Melly draga!

    RăspundețiȘtergere