duminică, 15 septembrie 2013

Irlanda - tara celţilor

Irlanda (Eire in irlandeza, cu trimitere catre ‘grasimea pamantului’), cea mai vestica tara insulara a Europei, este o destinatie de vis care inca nu a fost descoperita de români, din pacate… sau din fericire).
irlanda_02.jpg
Asa ca daca te intrebi unde sa-ti petreci urmatoarea vacanta, iata ceva detalii.
Inconjurata complet de Atlantic ori, ca sa fim exacti, aproape inconjurata de Atlantic, pentru ca portiunea oceanului dinspre Marea Britanie au ales s-o numeasca Marea Irlandeza ;) , Irlanda este un taram vesnic verde, stancos, dur, dar de o frumusete care te lasa fara suflare.
Geneza irlandezilor are ceva dintr-o legenda cu frumoasa si bestia: urmasi ai celtilor, popor cu un puternic simt al frumosului si mestesugurilor, ce venerau  natura si soarele, dar si ai vikingilor razboinici care au invadat si cucerit mare parte din asezari, irlandezii sunt oameni ambitiosi si luptatori, mandri de cultura lor, revolutionari, si de un sentimentalism pe care il poti ghici usor din cantecele unor  The Cranberries, U2, Van Morrison, Enya sau Sinead O’Connor.
De altfel, edificiile lor istorice sunt suficiente pentru a-ti arata cu ce fel de popor ai de a face. Atmosfera rece si umeda, peisaje mereu verzi invaluite in ceata, dealuri pline de vestigii ce depun marturia unor vremuri muult indepartate, folclor, traditii. Irlanda este plina de lacuri si izvoare subterane, prapastii si pesteri invaluite in legende, campii udate din belsug de rauri, imensitati care parca niciodata n-au fost calcate de picior omenesc si faleze abrupte cu forme teribil de amenintatoare.
irlanda_0111.jpg
Orasele, in schimb, sunt aglomerate si pline de cafenele si pub-uri in care poti intra oricand sa te incalzesti si sa-ti iei o bautura tare si aromata sau o traditionala bere irlandeza Guinness (cu o istorie veche de 250 de ani). De altfel, poposind aici, unde oamenii se simt relaxati si bine dispusi, se poate spune ca poti lua mult mai usor contact cu atmosfera si cultura irlandeza.
Se poate comunica fara probleme cu irlandezii in limba engleza, intrucat engleza este principala limba vorbita. Totul e sa le intelegi accentul :) De altfel, in trecut si nu numai, cunoasterea limbii engleze a constituit un avantaj pentru muncitorii irlandezi care puteau comunica foarte usor cu clienti din America de Nord. Practic, irlandeza se vorbeste mai mult in vestul insulei, unde influentele Marii Britanii au intampinat mai multa rezistenta.
irlanda_033.jpg
Putin populata (aproximativ 4 milioane de locuitori, intinsi pe o suprafata echivalenta cu cea a Transilvaniei) si cu un boom economic ce a saltat-o printre primele 3 tari europene ca nivel de trai (a nu uita sa se tina cont de faptul ca in urma cu 17 ani se numara printre cele mai sarace tari europene!), Irlanda este o destinatie pentru cei care cauta sa se relaxeze.
Clima este temperat marina, umeda vara si blanda iarna. Media in vara este de circa 16 grade, si iarna rareori coboara sub 2 grade. Clima este practic mentinuta la temperaturi atat de echilibrate datorita curentului Atlanticului de Nord, care nu lasa loc extremelor. Din aceasta cauza, Irlanda este plina de o multime de lacuri, mlastini si rauri, peisaje care dau ii dau un aer rupt de lume. Ploaia este un fenomen comun, asa ca daca mergeti acolo pregatiti-va cu haine calduroase si impermeabile. Asteptati-va insa si la mult soare… printre nori. :)
Oraselele sunt putine dar splendide, intr-un stil inconfundabil, cu vile vechi de epoca si totodata vesele, pe tonuri caramizii, foarte bine intretinute, cu stradute linistite si curate, cu nelipsitele castele irlandeze (bantuite sau nu de fantome :P ) si enorme biserici anglicane si romano-catolice.
Obiective turistice Irlanda
Ca sa vezi si sa pricepi Irlanda trebuie sa-ti rezervi cel putin 2 saptamani. Inchiriezi o masina sau o bicicleta si te plimbi prin niste regiuni incredibile. Gazduire gasesti in mai orice orasel de pe drum.
Dintre principalele atractii:
irlanda_0551.jpg
Dublin, strabatut de raul Liffey, este un oras plin de viata, aglomerat si cu un ritm trepidant, pentru care ti-ar trebui cateva zile bune pentru a trece in revista macar cateva dintre obiectivele pe care le ofera – situri istorice, muzee, teatre si librarii, cladiri istorice, parcuri.
Exista multe edificii istorice in ruine care marturisesc o istorie zbuciumata a Dublinului pe toata durata sa. Astazi este un oras modern, intr-o dezvoltare accelerata, dar care a rezervat parti din el si istoriei. Are multe universitati, una dintre ele, ‘Trinity College’, fiind fondata in sec. XVI, cea mai veche din Irlanda.
Zona Killarney, aflata in jurul lacului cu acelasi nume, in sud-vestul Irlandei, are multe vestigii istorice, castele si un parc national; 
 este o zona pe care o poti strabate cu bicicleta, mai ales in zilele insorite. Pe lac se afla o mica insulita, Innisfallen, unde a fost ridicata in sec. VII o manastire ce a fost locuita de calugari irlandezi aproape 700 de ani.
Parcul National Connemara, aflat in vestul Irlandei, intr-una din zonele deluroase, ‘Diamond Hill’, ofera imagini fantastice de pe ‘piscurile’ nu mai inalte de 1000 de metri, zone aproape pustii, strabatute din loc in loc de rauri si lacuri.
 In nordul insulei, zona Sligo, se poate vedea ‘Ben Bulben’ – tradus cu aproximatie prin ‘Muntele Posomorat’. 
Numele se datoreaza probabil faptului ca formatiunea de roca se afla intr-o zona mai mult innorata. Format, se pare, in timpul epocii glaciare, Ben Bulben a fost initial o creasta pe care ghetarii au modelat-o in formatiunile geologice pe care le putem vedea astazi. Partile cele mai abrupte ale muntelui sunt compuse din cantitati mari de argila formate acum circa 320 de milioane de ani!
In Golful Galway, una din cele trei insulite ale golfului, Inishmaan (Insula de Mijoc), este locuita de aproximativ 200 de locuitori vorbitori ai unui dialect irlandez vechi, si reprezinta un vestigiu cultural cu o puternica traditie irlandeza.
 In sud-est va puteti opri in Kilkenny, aflat pe raul Nore, unul din cele mai frumoase dar si aglomerate orase medievale ale Irlandei, care candva a avut chiar propriul sau parlament. Kilkenny are in continuare multe de spus si aratat…

Castelul Kilkenny, una dintre principalele atractii in Irlanda, il poti vedea doar stand la o coada de cateva ore pentru un bilet, asa ca mai bine te uiti la el de-afara. Oraselul iti ofera insa strazi inguste si suficiente cladiri vechi pentru a-ti satisface pofta de istorie. Pentru turisti sunt pensiuni destul de ieftine si, evident, o groaza de restaurante, cafenele si pub-uri, multe dintre ele fiind printre cele mai renumite din Irlanda.  
A! neaparat sa vizitezi Hanul Kyteler, unde, spune-se, ar avea cea mai buna mancare din Irlanda. In plus, poarta cu el si o poveste impresionanta a hangitei arsa pe rug pentru vrajitorie … brrr … De altfel, intreaga cultura a Irlandei este plina de povesti cu elfi, vrajitoare, inorogi si castelane.
Calatoria noastra in Irlanda se incheie aici. Saptamana viitoare vom poposi in Elvetia.

Nota:
Multumiri celor de la Explorio - blog de calatorii si turism, care impartasesc cu farmec impresii de calatorii, link-uri si sfaturi utile.  
Sursei  i s-au adus adaugiri fotografice.  

15 comentarii:

  1. Superbe fotografii, imi vine sa-mi pun traista-n bat si sa plec acum, pe loc ! Da' mai astept, totusi, pana la vara ! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Am spus-o de nenumărate ori, noi oamenii suntem nişte privilegiaţi, trăim într-o lume atât de frumoasă încât nu ne-ar ajunge o viaţă s-o cutreierăm şi s-o cunoaştem în întregime.
    Mi-a plăcut mult de tot postarea ta, Melly. Îţi mulţumesc mult pentru lectură.
    Ai o zi minunată şi multe binecuvântări! Te îmbrăţişez cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am spus-o de nenumărate ori, noi oamenii suntem nişte privilegiaţi, trăim într-o lume atât de frumoasă încât nu ne-ar ajunge o viaţă s-o cutreierăm şi s-o cunoaştem în întregime.
    Mi-a plăcut mult de tot postarea ta, Melly. Îţi mulţumesc mult pentru lectură.
    Ai o zi minunată şi multe binecuvântări! Te îmbrăţişez cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos și textul, dar și imaginile! Irlanda a fost o țară neimportantă pentru mine și am greșit desconsiderând-o astfel...

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos! Totul e tare frumos! Ar fi drăguț să ne mai povestești și despre alte țări! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumoasă "călătorie" ne-ai propus, dragă Melly!
    Irlanda - un tărâm fascinant, cu o istorie îndelungată şi o mulţime de legende. Mi-aş dori tare mult să ajung pe acolo, cândva... Am prieteni care au vizitata această ţară şi-mi spuneau că irlandezii sunt deosebit de calzi şi prietenoşi. Şi le place să trăiască viaţa cu voie bună.
    Mi-a plăcut mult articolul. Le aştept şi pe următoarele.
    Îţi doresc o săptămână cât mai frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce mult mi-ar place sa ajung sa pun piciorul pe plaiurile verzi ale " insulei de smarald " ... M-au atras intotdeauna povestile lor cu zane si spiridusi ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Crde ca verdele Irlandei as vrea sa-l vad si eu, acolo, la fata locului.
    Frumoase imagini, te fac sa visezi :) STiu ca nu voi ajunge vreodata dar mi-a placut articolul.
    O seara frumoasa, Melly draga!

    P.S.- Ti-am raspuns si la mine dar da, Snow si Cici sunt aceeasi rasa, Siamezi Lynx point. Am vazut-o pe Cici cand a venit la tine cat era de micuta. Si Snow e mic inca desi poate in imagini nu pare, n-are decat putin peste 5 luni. :)
    Al meu e foarte vorbaret, adica comunica foarte mult cu noi, ceea ce alti motani ai nostri nu faceau, erau mai mutalai. Cici e la fel de vorbareata?

    RăspundețiȘtergere