duminică, 22 septembrie 2013

Elvetia - tara cantoanelor

Rezultatul unei combinatii ciudate intre celti, elveti, burgunzi si romani, elvetienii sunt astazi un popor care imbina armonios cultura franceza, germana si italiana, mandru de istoria si rostul sau pe lume.
lacul-brienz1.jpg
Te poti descurca usor cu elvetienii in oricare dintre limbile franceza, germana, italiana, intrucat acestea sunt limbi oficiale. Plus inca una – romansa (un fel de latina vulgara, asemanatoare cu limbile latine de azi, intalnita de altfel si in zone ale Spaniei si Italiei). 
Ce-ar fi de vazut in Elvetia?
Daca vreti tendinte latine, mergeti spre Lugano, pe langa granita cu Italia, unde atmosfera este mai… mediteraneana :D . De altfel, in zona aceea si temperatura este mai calda, o diferenta de aproape 10 grade fata de restul Elvetiei. Aici peisajul alpin este inlocuit cu cel mediteranean, astfel ca se pot vedea chiar palmieri in zona Tesin, iar limba general vorbita este italiana, evident.
sursa foto
Elvetienii sunt petrecareti, asa ca in orice oras/orasel te vei opri vei gasi terasele pline de oameni; terase, din fericire, suficiente. Elvetia este cunoscuta de asemenea si pentru partiile de ski, unele dintre cele mai bune din Europa (era si normal, nu?). Insa in general Alpii se adreseaza cunoscatorilor in ale acestui sport, desi exista si destule partii pentru incepatori.
sursa foto
Fara a fi la fel de scumpa ca Germania in privinta cazarii, Elvetia este totusi mult mai scumpa decat multe tari europene. Pentru a va caza la Interlaken , de exemplu, puteti gasi camere foarte bune la hoteluri de 2 stele incepand de la 70-80E/noapte/camera dubla, cu breakfast inclus.
Elvetia este deschisa turismului in orice sezon pentru ca, desi perioada de vara este destul de scurta, durand cam din iulie pana cel tarziu in septembrie, peisajul alpin al Elvetiei ramane incredibil de frumos indiferent de anotimp. Elvetia este o tara a muntilor si lacurilor, asa ca din acest punct de vedere anotimpurile conteaza mai putin.
grindelwald_primavara1.jpg
Sistemul de transport este foarte bine pus la punct, exista trenuri care ajung fix la ora anuntata (asa ca atentie pentru cei care practica sportul alergatului dupa tren ;) ), si autobuze care te duc direct la locurile de ski, de exemplu, in caz ca nu vrei sa mergi cu propria masina. Pentru a-ti face o idee de preturi, tine minte ca un CHF este circa 2.0470 lei.
Ce se poate vizita in Elvetia?
grindelwald1.jpg
Pentru ca tot vorbeam de partea latina a Elvetiei, te poti opri in zona Ticino, aflata pe partea vestica a lacului Lugano. Poti ajunge aici cu masina, dar si cu avionul. Este zona potrivita pentru cine nu ar vrea sa guste atmosfera germanica.
 sursa foto
In aceeasi zona, pe malul lacului Davos se afla cea mai mare statiune montana din Elvetia, statiune care-i poarta numele, celebra datorita starurilor care isi duc veacul pe aici. Insa probabil tocmai din aceasta cauza statiunea arata mai degraba a oras, plin de hoteluri  si magazine pretentioase. Pentru iubitorii de ski, dar mai ales pentru incepatori si cei de nivel mediu, partiile din Davos sunt perfecte. Cat despre cei avansati, cel mai indicat ar fi sa se orienteze catre Valea Dischma sau altele, din zona Parsen, unde partiile sunt mult mai spectaculoase. In plus, statiunea practica preturi de doua ori mai mari decat alte statiuni elvetiene. Sfatul celor care au fost acolo era acela de a gasi loc de cazare si restaurant in statiunile din vecinatate. 
sursa foto
Zermatt singurul oras din Europa unde accesul masinilor este interzis, se afla in inima Alpilor, la poalele masivului Matterhorn, inalt de 4478 m. Asa ca plimbare placuta la picior prin frumoasa statiune! :D Pentru cine doreste plimbare cu telecabina, are ocazia sa ajunga pana la cel mai inalt punct de observatie accesibil cu telecabina, la 3883 metri altitudine, pe platforma ghetarului Matterhorn; aici, datorita climei extrem de reci, poate fi vizitat pe tot parcursul anului un palat de gheata, cel mai inalt din lume, unde ai de admirat sculpturi in gheata si poti face niscai degustari de vinuri.
montreux1.jpg
Montreux, frumos aranjat in trepte ce coboara spre lacul Geneva/ Leman, aflat inspre partea franceza, cu o atmosfera eleganta si luxoasa, si o priveliste ce ar taia oricui rasuflarea, Montreux mai este numit si ‘Perla Rivierei Elvetiene’. Acuma cum stam cu perlele nu stim, dar pentru amatorul de vestigii neaparat de vizitat este castelul Chillon, unul dintre cele mai populare monumente ale Elvetiei.
castelul-chillon1.jpg
Asezat strategic pe malul lacului Geneva, pentru a putea intampina orice atac ale armatelor invadatoare ale Frantei (si ai altora), castelul-fortareata era bine fortificat si dotat cu artilerie. Este celebru mai ales datorita poemului lordului Byron, ‘Prizonierul din Chillon’. Si chiar pe bune, intr-unul din beciurile inchisorii a fost tinut si torturat un prizonier, pe numele sau Bonnivardt, timp de 4 ani! Si daca ar fi fost singurul!… 
Montreux mai este vestit si pentru festivalul de jazz organizat in fiecare an in luna iulie. Aviz pasionatilor.
Pe aceeasi ruta, tot pe malul lacului Geneva, poate fi vazut orasul Lausanne, aflat in districtul cu acelasi nume, o regiune superba, vestita pentru culturile de vita-de-vie si vinurile sale. Aici se afla Muzel Olimpic si Sediul Comitetului Olimpic International. De asemenea, una din cele mai frumoase constructii gotice din Elvetia, Catedrala Notre-Dame, musai de vazut, si o plimbare prin centrul istoric al orasului, plin de cafenele si magazine.
 sursa foto
Geneva, cea mai mica metropola a lumii, se afla tot pe malul lacului cu acelasi nume, intre muntii Jura si Alpi. Pe langa frumusetea sa, mai exista un alt punct de interes, devenit simbolul orasului, celebrul jet d’eau inalt de 140 m, care tasneste din apele lacului. Si marele ceas florar cu un diametru de 16 m.
 
sursa foto
Zurich, un spectacol al ochilor, care iti ofera lanturi de magazine luxoase, aflate pe artera ce taie orasului in doua, cea mai animata si mai lunga artera comerciala; de pe ea poti intra oricand pe strazile laterale unde, pe partea stanga cum pornesti dinspre gara feroviara, intri intr-un labirint de stradute inguste, medievale, unde se pot vedea, incrustate intr-un zid, pe o bucata de marmura, inscriptii in limba latina care cuprind cea mai veche mentiune a denumirii orasului pe care i-au atribuit-o romanii: Turicum, ce candva a fost localitate intemeiata de catre acestia. Zurich este plin de zeci de lacasuri de cult, insa sigur nu-ti va scapa nevazuta Biserica Sfantul Petru, pe turnul careia se afla cel mai mare orologiu din lume, cu diametrul de aproape 9 metri. Atentie insa, gurile rele spun ca Zurichul este muult mai scump decat celelalte statiuni elvetiene, concurand cu Londra si Tokio!
 sursa foto
In Lucerna/ Luzern, situat langa lacul Lucerna (Lacul celor 4 cantoane), poate fi vazut (si traversat :D ) cel mai vechi pod din Europa, Podul Capelei/ Kapellbrucke, lung de 200 de metri, ce traverseaza raul Reuss, construit prin anii 1300. In urma incendiului din 1993, pagubele au fost de proportii, podul fiind ars aproape complet, doar capetele sale ramanand intacte. A fost refacut dupa forma si arhitectura sa veche.
La unul din capetele sale a existat ‘Turnul de Apa’ inalt de aproape 35 de metri, care a indeplinit diferite ‘servicii’: mai intai punct de observatie, apoi inchisoare si sala de tortura, pentru ca mai tarziu sa devina arhiva a orasului. Ce ironic, nu?… Tot peste raul Reuss, in apropiere, se afla Podul Mortii/ Spreuer, ce dateaza din anul 1407, pe peretii caruia sunt imagini din sec. XVII ce reprezinta dansul mortii… Vestit este si Monumentul Leului, cioplit in stanca, ridicat in onoarea soldatilor elvetieni.
berna1.jpg
Berna, capitala Elvetiei, este vestita mai ales pentru arhitectura sa medievala foarte bine pastrata, cu un centru istoric format din 6 kilometri de arcade, motiv pentru care Berna si este declarata patrimoniu Unesco. Chiar si magazinele se afla in incinta unor cladiri vechi, medievale, ceea ce la da o atmosfera aparte. Tot aici pot fi vazute Turnul Orologiului, Catedrala Sfantul Vicentiu, Palatul Federal. Atractie turistica deosebita este considerata vestita ‘Groapa cu Ursi’.
Interlaken , despre care mai vorbiram, este o zona superba aflata, asa cum sugereaza si numele, intre lacurile Brienz si Thun, si este renumita pentru cea mai inalta cale ferata din Europa. Aceasta ajunge la altitudinea de 3475 metri, la Jungfraujoch. De altfel, atractia principala a statiunii este muntele Jungfrau, inalt de 4154 metri. Zona din jurul orasului este plina de cascade si castele. Musai daca vei fi in zona, de traversat lacul Thun si vizitat castelul Thun.
sursa foto
Desi este mai scumpa decat alte locatii din Europa, Elvetia ramane o destinatie absolut necesara pentru cine vrea sa intelega cat de frumoasa poate fi convietuirea armonioasa intre om si natura. 
  
Va astept si duminica viitoare cand vom vedea cateva destinatii viticole din Europa. Suna interesant, nu?

Nota:
Multumiri celor de la Explorio - blog de calatorii si turism, care impartasesc cu farmec impresii de calatorii, link-uri si sfaturi utile.   

Articolul lor are si link-uri care pot fi utile celor ce planuiesc o viitoare vacanta in Elvetia.
 
Sursei  i s-au adus adaugiri fotografice. 

10 comentarii:

  1. Foarte interesant!
    O duminică minunată!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am călătorit cu gândul prin frumoasele locuri ale Elveţiei descrise aşa de frumos în blogul tău, Melly.
    Seară binecuvântată să ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Este tara pe care vreau neaparat sa o vad,macar o parte.Acesta este visul vietii mele ce mi-a mai ramas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Candva a fost si al meu, din pacate e o tara c-am scumpa.
      Sa te ajute Bunul Dumnezeu sa ti-l implinesti.

      Ștergere
  4. Visez si eu sa ajung acolo intr-o buna zi! Minunata postare! Seara linistita iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. noi stam la 10 km in linie de aer de zermatt!!! andrei

    RăspundețiȘtergere