duminică, 29 septembrie 2013

Destinatii viticole in Europa

Asociate dintotdeauna unor nume nobiliare, podgoriile au intrat in circuitul turistic inca din perioada interbelica, primul drum al vinului strabatand tinutul dintre Marlenheim si Thann. 
Marlenheim
 Au urmat apoi Valea Loirei, Valea Ronului si Burgundia, treptat turismul viticol dezvoltandu-se si in zonele podgorice ale Germaniei, Italiei si Spaniei, mai nou Portugalia si cel mai probabil, cat de curand, speram, si in Romania.
De ce ar fi incitanta o vacanta petrecuta pe drumuri de vin?
In primul rand pentru ca asa se poate ajunge si in zone rurale ale Europei mai putin stiute, vazute in toata splendoarea lor, majoritatea avand o istorie sedimentata si traditii bine pastrate datorita celei mai iubite probabil meserii – aceea de producator de vinuri :)
Un al doilea motiv ar fi faptul ca iti poti petrece vacanta activ, pe bicicleta, de pilda. Multe dintre drumuri sunt gandite si adaptate pentru biciclete si trasuri – asa cum a devenit deja celebrul traseu de biciclete din Austria aflat pe Valea Dunarii, de la Passau la Viena.
De asemenea, un alt motiv ar fi acela pe un astfel de traseu ti se ofera una din putinele sanse de a putea degusta vinuri fara a-ti pierde carnetul de conducere… In plus, atunci cand vei desface o sticla de vin, vei putea privi mai expert eticheta cu soiul vitei ;)
Iata asadar cateva dintre destinatiile europene pe care noi le-am gasit, asteptand totodata si sugestiile ori experientele voastre.
La Rioja, Spania
Aflata in nord-estul Spaniei de-a lungul raului Ebro si marginita in nord de muntii Cantabrian, La Rioja este cea mai renumita regiune de viticultura din Spania cunoscuta in toata lumea, cu secole de istorie in spate. 
La Rioja a detinut pentru mult timp monopolul in productia de vinuri, considerata fiind raiul vinurilor rosii ale Spaniei. Avantajul zonei este dat de climatul regiunii aflata in apropierea golfului Biscaya si a influentelor mediteraneene, cu temperaturi moderate, precipitatii suficiente si rareori geruri. Dintre soiurile apreciate amintim Tempranillo, considerat cel mai nobil soi al Spaniei, Gamacha, Gracianosi si Carinena.
Valea Dunarii, Austria
Regiunea viticola aflata in Valea Dunarii este acoperita de hectare intregi de podgorii ce traverseaza Wachau, Kremstal, Traisental, Kamptal si Wagram. 

Este o zona superba bogata in vinuri si traditii culinare, cu restaurante gourmet si crame cochete. De altfel, traseul a devenit o emblema a renasterii viticole a Austriei, cu un potential turistic urias, pe parcursul caruia intalnesti cetati, fortarete medievale si castele baroce.
Valea Douro, Portugalia
Vestul Portugaliei este considerata una dintre cele mai frumoase zone viticole din Europa, rasfatata atat de peisaje cat si de vinurile deja renumite in intreaga lume. Microclimatul acestei vai permite abundenta culturilor de maslini, migdali dar si a vitei-de-vie, din care provine vestitul vin de Porto. Recent a inceput si aici sa se dezvolte turismul viticol, organizandu-se chiar excursii de-a lungul Vaii Douro si a raului care strabate regiunea.

Puglia, Italia
Flancata de Marea Adriatica si Marea Ionica, Puglia se afla chiar la baza Peninsulei Apenine (adica la tocul cizmei ca sa zic asa :D ), scaldata la sud-vest de apele golfului Taranto. Sub efectul unei clime subtropicale si a unui relief de podis, mult diferit de restul Italiei, marea parte a peninsulei este acoperita cu renumite culturi de vie. Intr-un tur de podgorii turistul se poate bucura de o superba regiune avand o cultura fascinanta, bine pastrata, si un traseu plin de orase medievale, castele si catedrale. Si da, zona e plina de plaje unde te poti odihni dupa o pedalare de cateva ore ;)
puglia_italy
Bordeaux, Franta
Franta este pioniera turismului viticol, fara doar-si-poate, aici existand o adevarata traditie turistica orientata spre viticultura. Amintesc zona Bordeaux aflata in sud-vestul Frantei, in apropiere de Spania, o zona de o frumusete negraita. 

Insa trasee superbe viticole gasesti din plin in toata Franta si ti le poti alege in functie de zona in care aterizezi – de pilda avem Valea Ronului si Chardonnay in apropiere de Lyon, Burgundia in inima Frantei, Champagne in apropiere de Elvetia. Despre ce inseamna Franta rurala, nu spun nimic. Sunt prea multe senzatii, imagini, experiente, fie doar si filme nascute in jurul podgoriilor Frantei. Nu ramane decat sa va rasfatati privirile cand ajungeti in aceste zone.

Saptamana viitoare ne vom bucura de splendorile Florentei.

Nota:
Multumiri celor de la Explorio - blog de calatorii si turism, care impartasesc cu farmec impresii de calatorii, link-uri si sfaturi utile.   

Sursei i s-au adus imbunatatiri fotografice.

6 comentarii:

  1. intotdeauna mi-au placut astefl d epodgorii...mari intinse...iar undeva deasupra sta tronand casa proprietarului...eventual de piatra...din care se vede toata valea acoperita de vie...Multumim pentru articol..l-am citit cu mare interes.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mult drag! Ma bucur ca ti-a placut! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Fermecător articol, am simțit în cerul gurii aroma vinurilor nobile.
    Duminică plăcută, dragă Melly !

    RăspundețiȘtergere
  4. Oooo, da. E vremea mustului şi... vinului :)
    S-a-ntâmplat ca anul acesta să fiu inviată să gust must venit din trei regiuni ale ţării. Toate mi-au plăcut.
    Frumos articol, Melly. :)
    O duminică plăcută, draga mea.

    RăspundețiȘtergere